Haber

Kadın Örgütlerinden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Zirvesi’ne Protesto: “Birinci derecede çocuğun korunmasından sorumlu olan Derya Yanık…

Kadın örgütleri, Aile ve İçişleri Bakanı’nın Ankara’da katıldığı “2022 Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı”nı protesto etti. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Genel Başkanı Canan Güllü, “Ulusal ve uluslararası mevzuata göre çocuğun korunmasından birinci derecede sorumlu olan Derya Yanık’ın bu görevi yerine getirememesi ve sorumluluklar, derhal istifaya çağırıyoruz.Yıllardır cinsel istismarla mücadele eden sevgili HKG, “Tarikat yuvalarında istismara uğrayan daha kaç çocuk karanlıkta susturuldu bilmiyoruz ama feryadınızı duyduk. Söz veriyoruz, bu ülkedeki diğer çocukların susturulmaması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı “2022 Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı”nı protesto etmek için kadın örgütlerinin Ankara temsilcileri bugün Ankara’da meydana geldi. Görüşmenin yapılacağı otelin önünde ifade vermesine izin vermeyen polis, kadınları bölgeden uzaklaştırdı. Polisle kısa süreli tartışmanın ardından TKDF Lideri Canan Güllü ortak açıklamayı okurken, diğer örgüt temsilcileri de hep birlikte Güllü’ye eşlik etti.

TKDF, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 29 Ekim Kadın Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Koalisyonu, Mimoza Kadın Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Tüm Eczacılar İşveren Sendikası (TEİS) temsilcileri katıldı. protestoda.

Güllü’nün okuduğu ortak metinde şu ifadelere yer verildi:

“ARTIK 6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNA AİLE TARAFINDAN TECAVÜZ EDİLMESİ BİLE TOPLUMUN SESSİZ KISMI OLABİLİR”

“Bugün 6 yaşında ailesi ve devlet tarafından hayatı çalınmaya çalışılan ama buna teslim olmayan yiğit bir hanım sayesinde buradayız. Bu genç hanım 6 yaşındayken tecavüze uğradı. ona ‘evlilik’ denildi, bu ülkede yer sarsılmadı, oynamalıydı, 6 yaşında bir kız çocuğuyla evlenmek istiyordu, adam, ona yardım ve yataklık eden aile, sahip çıkan devlet. Hak, hukuk, eşitlik ve demokrasiyi hiçe sayan gerici anlayışın 6 yaşındaki kız çocuğuna bile tecavüz edecek kadar yaygınlaştığı ortaya çıktı. aile toplumun bir parçası haline geldi.gerici ve erkek zihniyet cezasız kalarak teşvik ediliyor, bir bakan çocuklara tecavüz ve istismarı ‘küçüğün rızası’ olarak haklı gösterebilir, bir başka bakan bunu ‘insani’ bulabilir. görmezden gelinen, akıllara durgunluk veren çocuklar cinsel istismara uğruyor, tecavüze uğradı, sömürüldü ve hep nesneleştirildi.

“BU ÜLKEDEKİ REAKSİYONEL KARANLIK HER GÜN DAHA BÜYÜYOR”

Bu ülkedeki gerici karanlık her geçen gün derinleşiyor. Devlet tarafından çocuk istismarını yasallaştıran ve cezasız bırakan değişiklikler sonucunda bugünlere nasıl geldiğimize dair biraz hafızamızı tazeleyelim. İlk olarak Temmuz 2009’da Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı bir yönetmelik değişikliği ile ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımını kaldırmıştır. 2012 yılında uygulamaya konulan 4+4+4 sistemi ile kız çocukları ya örgün eğitimden dışlanmış ya da din eğitimi adı altında çeşitli kurumlara gönderilmiştir. Nisan 2012’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın din eğitimi veren kurumlar, yurtlar ve pansiyonlar üzerindeki denetim sorumluluğu kaldırılmış ve bu görev Diyanet’e verilmiştir. 2013 yılında dini vakıf ve cemaatlerin açtıkları kurs, yurt ve okullardaki suistimaller ve sorunlar gündeme gelirken, TCK’da yapılan değişiklikle kaçak eğitim kurumu açmak ve işletmek suç olmaktan çıktı. Eylül 2013’te evli öğrencilerin açık öğretim liselerine yönlendirilmesine ilişkin düzenleme ile lise yıllarında evlenmenin önü açıldı.

Mayıs 2015’te Anayasa Mahkemesi, resmi nikah yapmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza uygulayan TCK unsurunu kaldırmaya karar verdi. Bu saldırı ‘çocuk yaşta evliliklerin ve çok eşliliğin önünü açan karar’ olarak tarihe kara bir leke olarak geçti. Kasım 2015’te Anayasa Mahkemesi bir yasayı yeniden iptal ederek ‘çocukların cinsel ilişkiye girme yaşının 15’ten 12’ye düşürülmesi’nin önünü açtı. Mahkemenin iptal gerekçelerinden biri de fiili birlikteliğin fiilin ardından mağdurun yaşının artmasıyla birlikte resmi evliliğe dönüşme ihtimaliydi. Yani ‘evlenme olasılığı’ değerlendirilerek cezasızlık öngörülüyordu. Mayıs 2016’da TBMM’de kurulan Boşanmayı Önleme Kurulu raporunda, çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca ‘başarılı’ ve ‘başarılı’ bir evliliği sürdürmesi halinde kontrollü özgürlükten yararlanmasını tavsiye etti. Raporda ayrıca cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanlara yönelik cinsel çekim vakalarında kastrasyon önerildi. Ayrıca komitenin önerileri arasında kadınların şiddetten korunma hakkının ortadan kaldırılması, boşanmanın güçleştirilmesi, nafaka ve mal paylaşımı haklarının ortadan kaldırılması, aile danışmanlığı ve aile hukukunun dini bir temele oturtulması yer aldı.

“SOSYAL HAYATIN VE AİLE HAYATININ TEMEL KURALLARI DAHİL OLARAK MEDENİ HUKUK ‘DİNİ HASSASİYETLER’ ADINA SEÇİLMİŞTİR”

Temmuz 2016’da Anayasa Mahkemesi, TCK’nın çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu düzenleyen 103. maddesinde yer alan ’15 yaşından küçük çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağı’ kararını iptal etti. Bu iptale kadar TCK’nın çocuk istismarını düzenleyen 103. maddesine göre ’15 yaşını doldurmamış çocuğa karşı her türlü cinsel davranış’ cinsel istismar olarak değerlendiriliyordu. Kasım 2016’da dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mağdur ve failin cinsel istismar hatasıyla evlenmesi halinde verilecek cezanın kaldırılmasına yönelik utanç verici önergeyi “küçüğün rızası” diyerek skandal bir biçimde savundu. 2017 yılında yapılan bir yönetmelik değişikliği ile çocuk istismarını en çok ortaya çıkaran meslek grubu olan rehber öğretmenlerin görev tanımları değişti. Çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetin önlenmesi amacıyla Mayıs 2017’de TBMM’ye sunulan araştırma önergesi, AKP’li milletvekillerinin aleyhte oyu vermesinin ardından reddedildi. Aralık 2017’de müftüye resmi nikah yapma yetkisi veren düzenleme TBMM tarafından onaylandı ve tüm toplumsal tepkilere rağmen yürürlüğe girdi. Böylece din adamları aile hukukuna müdahale edebilecek tebaa haline getirildi. Toplum ve aile hayatının temel kurallarını içeren Medeni Hukuk, ‘dini hassasiyetler’ olarak adlandırılmıştır.

“KIZLARIN ZORLA VE ERKEN EVLENDİRİLMESİNİN HUKUKİ YOLU AÇILDI”

2018 yılı Şubat ayında Adana ve Antalya’da 5 yaş altı iki çocuğun istismarının yarattığı büyük tepki üzerine çocuk istismarına verilen cezaların artırılması yeniden gündeme geldi. Mart ayında meclis gündemine gelen çocuk istismarıyla ilgili özel komisyon kurulması talebini “teklifi nitelikli olmadığı” gerekçesiyle reddeden Meclis Başkanı, habere erişim engeli getirdi. Konuyla ilgili. TBMM’de çocuk istismarının soruşturulması ve önlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması önerisine tüm muhalefet partileri evet derken, önerge AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Kamuoyunda çocuk istismarının önlenmesi talebi büyüyünce Erdoğan’ın talimatıyla bakanlıklarda Çocuk İstismarı Komisyonu kurulmuş ve kurulun Nisan 2018’de hazırladığı yasa tasarısı özellikle harem ağalarındaki artışa dikkat çekmişti. ve cezalar. Yayın yasağını da getiren yasa tasarısı, 24 Haziran erken seçim nedeniyle rafa kaldırıldı. Tepkilerin yeniden büyüdüğü Temmuz 2018’de çocuk istismarı yeniden gündeme gelince karar taslağı rafa kaldırıldı. Kanunla küçük çocuklara tecavüzün cezasının artırıldığı iddia edilse de 12 yaş derecelendirmesiyle ‘cinsel ilgiye istek duyma yaşı’ 12’ye indirildi. Sonuç olarak, kız çocuklarının zorla ve erken yaşta evlendirilmelerinin yasal yolu açıldı.

Nisan 2020’de yaşanan koronavirüs salgını bahane edilerek, evliliğe çocuk istismarına af yasası tartışmalarında yasa tasarısına eklenmesi istendi. Temmuz 2021’de Türkiye resmen İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. Evlilik yoluyla çocuk istismarına af konusu Mayıs 2021’de tekrar Meclis gündemine getirildi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adına Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Kurulu’na davet edilen Önder Süleyman Arslan; Kadına yönelik şiddetin erkeğe yönelik şiddetten hiçbir farkı olmadığını, 15 yaşındaki çocukların evlendirilmesinin ‘insan hakkı’ olduğunu savundu. Aralık 2022 itibariyle, Anayasa’nın laiklik unsurunun ayaklar altına alındığı yeni bir siyasi atılımla karşı karşıyayız: Hükümetin Anayasa Değişikliği önerisi.

“ÇOCUK İSTİSMARI SİYASİDİR, ÇÜNKÜ KİŞİLER ELİNDEKİ GÜCÜ HUKUKTAN, CEZASIZLIKTAN VE SİYASİ GÜCÜN SÖZ VE EYLEMLERİNDEN ALDIĞI İÇİN”

Bugün bir kız çocuğuna tecavüzün cezasız kalmaması, benzer olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması ve ülkenin bütün çocuklarını tehdit eden gerici zihniyete göz yumulmaması için buradayız. Çocuk istismarı politiktir çünkü failler güçlerini maddelerden, cezasızlıktan, politik gücün telaffuzundan ve eylemlerinden alırlar. Devletin korumakla yükümlü olduğu çocukları değil, ‘denetim yapmakla yükümlü’ olduğu için ve maddede yer alan denetim görevini yerine getirmediği için, hukuken sorumlu olduğu mezheplerin prestijini korumaya çalışmasını asla kabul etmiyoruz. . Devlet yükümlülüğünü yerine getirerek; Çocuklara karşı suç işleyen tarikatlar, cemaatler, bürokratlar, her türlü kişi, kurum ve yapı cezasızlık politikasına bir an önce son vermeli ve cinsel istismarın önünü açan hukuki desteklerin ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemeleri bir an önce yapmalıdır. evlilik yoluyla çocuk. Ancak geçen yıl kadına yönelik şiddetteki artışı ‘katlanılabilir’ olarak nitelendiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın şimdi de 6 yıllık cinsel istismarı bu ülkenin vatandaşları olarak tanımlamasından utanıyoruz. yaşlı kız olarak ‘insani ve ne yazık ki her temelde yaşanabilecek bir konu’. .

“Çocuğun korunmasından birinci derecede sorumlu olan DERYA Yanık’ı sorumluluklarını yerine getiremediği için derhal istifaya ÇAĞIRIYORUZ”

Ulusal ve uluslararası mevzuata göre çocuğun korunmasından birinci derecede sorumlu olan Derya Yanık’ın görev ve sorumluluklarını yerine getiremediği için derhal istifasını talep ediyoruz. Yıllardır cinsel istismarla mücadele eden sevgili HKG, karanlıkta çığlık attınız. Tarikat yuvalarında istismara uğrayan daha kaç çocuğun feryatları karanlıkta susturuldu bilmiyoruz ama sizin feryadınızı duyduk. Söz veriyoruz, bu ülkedeki diğer çocukların da susturulmaması için çabalarımızı son gücümüzle sürdüreceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler