Ekonomi

Mevcut GES düzenlemelerinin ve yeşil enerjide enerji depolamanın önemi GSO’da tartışıldı

Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi işbirliği ile AB Yeşil Anlaşma sürecinde yer alan firmalar; AB Yeşil Mutabakat sürecinin stratejisini belirlemek, bilgilendirmek ve uyum sürecine destek ve katkı sağlamak amacıyla “Yeşil Enerji ve Enerji Depolarında Güncel Güneş Enerjisi Santrali (GES) Mevzuatı” bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda enerji maliyetleri, enerji yatırımları, enerjinin verimli kullanımı ve depolanması ile ilgili mevzuat ve teknolojiler hakkında bilgi verildi. Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Vali Yardımcısı Muhammet Öner, Yardımcısı Ahmet Uzer, GSO Onursal Lideri Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, GSO Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, GSO Yürütme Konseyi Üyeleri İbrahim Kara, Bora Tezel, Ali Can Koçak, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Askeri Batarya San. ve Tic. A.Ş. (ASPİLSAN) yetkilileri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, dünya piyasalarındaki doğal gaz fiyatları hakkında bilgi vererek, 2020 yılında doğal gaz fiyatlarında 11 kat artış yaşandığını, doğal gazın ise doğal gazda 10 kat arttığını söyledi. 115 dolar olan fiyat 2022’de 1353 dolardı. Son dönemde doğal gazda aşağı yönlü bir trend yaşandığını kaydeden Tancan, “Dünyada doğal gaz fiyatlarında düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Takip ediyoruz. Bu gelişmeleri sanayicimize tekrar düşüş olarak yansıtıyoruz.Özellikle Aralık ve Ocak aylarında düşüşler oldu.Şubat ayında tekrar düşüş olabileceğini düşünüyoruz.Bu durum aynı zamanda elektrik fiyatlarını da düşürecektir.Bu noktada , ülkemizin alım maliyeti ne ise ona göre şekillenecektir.Şu anda piyasadaki elektrik fiyatlarını doğal gaz santralleri oluşturmaktadır.Doğalgazı takip eden ve tercih eden sanayicilerimiz Ricity fiyatları, bu düşüşleri gözlemleyebilmektedir. Bu düşüşün devam edeceğini de söyleyebiliriz. ” dedim.

Ülkemizin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sırada yer aldığını belirten Tancan, “Ülkemiz dünyada panel üretiminde Çin ve Vietnam’ın ardından Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 3’üncü sırada yer alıyor. 11 bin MW Kapasiteye sahibiz Mevcut üretim kapasitemizle Avrupa’nın iki katından fazla güneş paneli üretiyoruz Yüzde 75 yerli üretim oranımız var Türkiye’de suramda 13 bin 863 adet lisanssız elektrik üretim santrali var adım.Gaziantep ve Gaziantep OSB de bu sayı 148 134.Bu noktada ülkemizde ve Gaziantep te çok değerli projeler hayata geçirilmiştir.Konut çatısı altında düzenlediğimiz Yeşil Güç Güncel GES Yönetmelikleri ve Depolama Teknolojileri toplantımızın hayırlı olmasını dilerim. Gaziantep Sanayi Odası’na sahip çıkıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep ve çevresinin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma konusunda ön sıralarda yer aldığını, bu coğrafyanın güçlü sanayisi ile önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. “Dağ var, kara var, güneş var neden yatırım yapmayalım” diyen Uzer, şunları kaydetti:

“Gaziantep halkı neye yatırım yapacağını, neye kazanacağını biliyor. Biz Gaziantep olarak üretimde ve ihracatta bu seviyelere geldiysek bunu birlik, beraberliğimize ve kararlılığımıza borçluyuz. Bizi biz yapan budur.” hızlı düşünüp hızlı hareket etmemiz gerektiğini, bunu yenilenebilir enerji kaynakları ve yenilikçi çalışmalarla devam ettirmeliyiz. Sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Üretim kadar sürdürülebilirlik açısından da kaynakların verimli kullanımının büyük önem taşıdığını ifade eden GSO Başkanı Adnan Ünverdi, AB Yeşil Anlaşması ile uluslararası ticarette yeni bir dönemin hazırlıklarının yapıldığını belirterek, ” enerji konusu bugün tüm dünyanın ortak sorunu ve analiz edilmeye çalışılan ana gündem maddesi haline gelmiştir.Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte elektrik arzındaki sorunlar Avrupa ülkelerini derinden etkilerken, enerjiye bağımlı kalma sıkıntıları gücü bir kez daha görüldü.Ülkemizin cari açığının en büyük kalemi enerji kaynaklarının ithalatıdır.AB Yeşil Mutabakatı ile uluslararası ticarette yeni bir dönemin hazırlıkları yapılmaktadır.Yaptırımlara tabi olmayacak çalışmaları yürütmek AB Yeşil Mutabakat kriterlerine uygun üretim yaparak kendi güç kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirmek zorundayız” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası olarak; Sektörde yeşil dönüşümü sağlamak için çok önemli projelere imza attıklarını ifade eden Ünverdi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Odamızın öncülüğünde üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte AB Yeşil Uzlaşma Çalışma Grubu’nu kurduk. Türkiye’de bir ilk olarak Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi İklim Eylem Planını hazırladık. kuruluşundan bu yana ilk Yeşil OSB, Ayakkabı Terlik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Yeşil OSB fizibilite etüdünü gerçekleştirdik.Gaziantep Model Fabrikamızda firmalara yalın üretim, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve güç verimliliği konularında mentorluk yapıyoruz.Karbon ölçümü yaptık. Şimdiye kadar 30 şirketin ayak izi, 140 kişiye bu alanlarda eğitim verdik.”

GSO’nun bu yıl temasını “Yeşil Gelecek” olarak belirlediğini ve bu konuda birçok kurumun önünde olduklarını vurgulayan Ünverdi, “Enerji ihtiyacımızı düşündüğümüzde değerlendirmemiz gereken en değerli kaynak güneş enerjisi. Ülkemiz için yenilenebilir enerji kaynağı olması ve elektrik açığımızı karşılaması açısından kaynakların tam ortasında yer almaktadır.Ülkemiz ve bölgemiz prestijli konumu ile güneşten faydalanmak için son derece elverişli bir coğrafyaya sahiptir. sanayiciler olarak özellikle son dönemde girdi maliyetlerimizin ortasında büyük bir paya sahip olan elektrik maliyetlerimizi bu potansiyeli maksimumda değerlendirmek üretim maliyetlerimizi düşürecektir.Elektrik ihtiyacımızın bir kısmını buradan tesis ederek karşılamayı hedefliyoruz. OSB’de odamıza bağlı olan GSO Mesleki Eğitim Merkezi güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda işçi yetiştirmek için eğitimler vermektedir. em. Güç, sanayide, ihracatta, istihdamda ve hayatın her alanında sürdürülebilirlik için olmazsa olmazımız oldu. Bu sürecin devamında elektriğin üretimi, verimli kullanımı ve depolanması kritik ve stratejik hale gelmiştir. Depolama tesislerini ne kadar iyileştirebilirsek, o kadar fazla gücü garanti edebiliriz ve yeşil enerji kullanımını artırabiliriz. Bu sayede elektrik maliyetlerimizi düşürürken bunun doğal bir sonucu olarak da rekabet gücümüzü artırabiliyoruz.”

Ünverdi, Aspilsan Enerji ile daha önce bir program yürüttüklerini ve kendilerini bu alanda potansiyeli olan firmalarla buluşturduklarını hatırlattı.

“İnşallah bu süreci devam ettirerek mevcut üretimimizi elektrik sektörüne entegre edeceğiz, pil ve güç depolama alanlarında üretim yapabileceğiz. Sektörde sürdürülebilirliğimizin sürdürülebilirliğimize bağlı olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Gaziantep olarak kaynakları verimli ve döngüsel kullanarak sanayimizin yeşil üretime geçişini sağlayacağız. ekonomiModeli hayata geçirerek güç depolama gibi teknoloji gerektiren alanlarda yerimizi alacağız ve bu konuda rol model olma hedefiyle çalışacağız.”

Etkinliği Gaziantep Sanayi Odası ile birlikte düzenlemenin çok değerli olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, “Katıldığımız toplantılarda Gaziantep Sanayi Odası’nın Türkiye’nin önde gelen sanayi odalarından biri olduğunu görüyoruz. her alanda olduğu gibi Yeşil Mutabakat için çaba sarf ediyor ve bundan gurur duyuyoruz. Odamızla bu değerli işbirliği için Sayın Başkan Adnan Ünverdi ve değerli ekibine teşekkür ederiz. Gücün değeri ve ne kadar etkin olduğu 1. sanayi devriminden sonra yani buharla elektrik üretiminden sonra anlaşıldı. Bildiğiniz gibi, güç birçok biçimde var olur. “Elektriğin elektriğe geçmesinden sonra elektrik üretmenin ve aynı anda tüketmenin zorluğu ve gerekliliği anlaşıldı. Öncelikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra çevre sorunu ve sera gazı emisyonlarının etkilerinin hissedilmesi, elektrik enerjisi üretimi ve yönetiminin değeri ortaya çıktı.”

Arıkan, 21. yüzyılın başında güneş santrallerinin yıl boyunca aynı saatlerde, rüzgar santrallerinin ise yıl boyunca farklı zamanlarda üretim yaptığını hatırlatarak, elektrik üretim planlamasının gerekliliğini ve zorluğunu ortaya koyuyor:

“Bu nedenle üretim planlaması için planlanamayan güneş, rüzgar ve rezerve edilmemiş hidrolik güç kaynaklarının kullanım maliyeti ve çevresel değeri elektrik şeklinde depolanmakta ve elektriğe ihtiyaç olduğu zamanlarda kullanılmaktadır. Depolama sistemleri devreye girecektir. Enerji depolamanın enerji ekonomisi olacağının altını çizmek isteriz.Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde elektrik şebekesi tek, bütün bir modüldür.Biz bu sisteme enterkonnekte sistem diyoruz. prestijli yapısı ile genel olarak birbirine bağlı olduğu bilinmektedir.Elektrik üretimi ve dağıtımı elektrik sistemi ile oldukça zor bir iştir.Sadece elektrik üretmek sorunu çözmez.Enkesitler,boylar,tüketim noktaları ve üretim iletim ve dağıtım şebekesinin noktaları da elektrik idaresinde en değerli ve önemli unsurlardır.Elektrik emekçilerimize de bu anlamda teşekkür ederiz. d. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak sektörü çok yakından takip etmekteyiz. Tekliflerimizin zaman zaman ilgi görmesi de bizi motive ediyor.”

Açılış konuşmalarının ardından Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı Lisanssız Üretim Grup Başkanı Serkan Aktaş, “Lisanssız Elektrik Üretimi ve Depolamasına İlişkin Yönetmelik/Uygulamalar” GES”, ASPİLSAN Enerji Bataryası Geliştirme ve Üretim Direktörü Şule Hüsrevoğlu. “Dünyada ve Ülkemizde Pil Teknolojileri” konulu sunum yaptı.

Program, ikramların takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. – GAZİANTEP

korgan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler